Loading

Utbildning

En utbildning för hållbar och trygg arbetsmiljö i människobehandlande verksamheter
– Ökat självomhändertagande för bättre psykisk hälsa.
Med Mentalisering, Mindfulness och Mindful Self-Compassion.

ÅRETS VIKTIGASTE ARBETSMILJÖUTBILDNING

SJÄLVOMHÄNDERTAGANDE FÖR
BÄTTRE PSYKISK HÄLSA

För att skapa en hållbar arbetsplats och bli en attraktivare arbetsgivare erbjuds utbildning för dig och din personal i självomhändertagande för bättre psykiskhälsa. Utöver påfrestningar av fysisk stress kan vårdyrket även vara emotionellt dränerande och i vissa fall traumatiserande. Många i vård och omsorgsyrket uppger att de mår psykiskt dåligt och enligt studier kan exempelvis upp till 40 procent av de som vårdat covidpatienter lida av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Personalen är vårdens viktigaste tillgång och vikten av återhämtning för att förebygga stress och utbrändhet kan inte nog understrykas. Utbildningsdagen ska leda till bättre arbetsmiljö med ökad kunskap om självomhändertagande för att förhindra empatitrötthet och sekundär traumatisering. Kunskaper för ökad trygghet bland personalen kommer dessutom förbättra omvårdnad och behandlingsresultat, med andra ord också komma vårdtagarna till godo.

För vilka och när: För verksamheter som arbetar med människor. Exempelvis: Socialtjänst; utredning, behandling, vård och omsorg samt hälso och sjukvård; primär- och specialistvård. Utbildningen ges på onsdagar, 2022

Innehåll: Dagen varvar praktiska övningar och teoretisk kunskap baserat på neurovetenskap och den senaste forskningen kring psykisk hälsa. Stort fokus läggs på upplevelsebaserade övningar och hur du kan använda dessa som verktyg, under din arbetsdag, för att hantera psykisk påfrestning och stress. Ni får ökad kunskap om den kognitiva processen; mentalisering och metoderna; mindfulness och mindful self-compassion. Tre evidensbaserade begrepp för känsloreglering som aktiverar hjärnans trygghetssystem.

Kostnad: 2495 kr exkl. moms/deltagare + ev. resetillägg.

Anmäl dig här

För en trygg och
hållbar arbetsmiljö!

────

Kunskap om:

Affektsmitta

Toleransfönstret

Empatitrötthet

Sekundär
traumatisering

────

Utbildningen erbjuds digitalt eller på Er arbetsplats

────

Begränsat antal utbildningstillfällen under 2022

Fördjupad information om utbildningen:

Vår intention är att erbjuda ökad kunskap kring tryggare arbetsmiljö. Kunskap som utvecklar oss personligen, ger oss professionella verktyg och förhållningsätt i mötet med vårdtagare och bidrar till samverkan och en mer öppen och tillitsfull arbetsplats. Vi utgår från tre begrepp; Mentalisering, Mindfulness och Mindful Self-Compassion. Det finns evidens för alla tre begreppen som samverkar och integrerar med varandra.

Mentalisering är en mental förmåga som är en förutsättning för ett gott samspel så att vi människor ska kunna fungera tillsammans. Forskningsstödet för att förmågan att mentalisera har ett samband med psykisk hälsa är väldokumenterat.

Mentalisering innebär förmågan att förstå och sätta sig in i egna och andras tankar, känslor, övertygelser, önskningar och behov. Genom förmågan att mentalisera kan vi på ett mer meningsfullt sätt förstå beteenden hos oss själva och hos andra. Vid stress, starka känslor som ilska, rädsla och skam kan vår förmåga att mentalisera sättas ur spel. När den brister feltolkas situationer, vilket på sikt kan leda till problem i sociala sammanhang och relationer samt leda till psykisk ohälsa. Vår mentaliseringsförmåga har en central betydelse för empati, medkänsla och självmedkänsla.

Lästips: Mentalisering av Göran Rydén & Per Wallroth

Mindfulnessbaserad stressreduktion, MBSR är ett förhållningssätt där vi övar att medvetet observera det som pågår inombords på ett icke-dömande och accepterande sätt. Vi blir uppmärksamma på kopplingar mellan tankar-känslor-kroppsförnimmelser och beteende. Genom ökad medvetenhet kan vi bryta gamla vanemässiga stressrelaterade mönster. Mindfulness bidrar till att hantera fysiologisk och psykologisk stress och smärta, ångest, depression samt reglerar vårt nervsystem. Vi fördjupar vår kroppskännedom och ökar vår lyhörd för egna behov och gränser. Mindfulness förebygger empatiutmattning.

Lästips: Mindfulnessbaserad självhjälp, en övningsbok vid depression, oro och ångest. Teasdale, Williams & Seagal

Mindful Self-Compassion, MSC, Självmedkänsla integrerar färdigheter i mindfulness och självmedkänsla och erbjuder verktyg för känslomässig hållbarhet. I Mindfulness utvecklar vi förmågan att uppmärksamma tankar, känslor och kroppsförnimmelser med nyfikenhet. I Självmedkänsla möter vi oss själva med vänlighet och värme när vi har det utmanande. Vi får verktyg att lugna och trösta oss själva, aktivera vårt trygghetssystem när vi har det svårt. Självmedkänsla leder till ökad balans och välbefinnande i våra liv, reglerar känslor, ökar inre trygghet och förebygger sekundär traumatisering.

Utvecklat av: Kristin Neff, & Christopher Germer
Lästips: Mindful Self-Compassion, Så bygger du inre styrka och hållbarhet med självmedkänsla.

En upplevelsebaserad dag där teori, övningar, och reflektion i smågrupp och helgrupp varvas. Stort fokus läggs på HURET. Syfte är att deltagarna skall få enkla praktiska verktyg som man direkt kan använda på jobbet för återhämtning, hantera svåra känslor och stress.
Under dagen får ni ökad kunskap om och praktisk erfarenhet av den kognitiva processen mentalisering och två evidensbaserade metoder Mindful-Self Compassion, och Mindfulness, MBSR.
Samtliga metoder är emotionsreglerande som aktiverar hjärnans trygghetssystem och förebygger utmattning och sekundär traumatisering.

Ni får ökad kunskap om:
Affektsmitta, Toleransfönstret, Empatitrötthet och Sekundär traumatisering.

development

Exceeding Expectations

Curabitur euismod pellentesque dapibus maecenas a pretium odio morbi porta.

Enroll

Pellentesque sit amet odio nisi   phasellus quis lorem leo.

Delivery

Pellentesque sit amet odio nisi   phasellus quis lorem leo.

contact

Let's Work Together

Phasellus dignissim est tempor eros pulvinar luctus nam vulputate risus a efficitur cursus.